denetim günlükleri: hep yolda olmak

denetim programımız görmüşsündür günlük.. oldukça ilginç hususiyetler taşıyor bu yılki program.. ee zamanla gelişiyoruz.. “gelişmek ileri gitmektir”.. neyse çok uzatmadan deyivereyim.. en önemli değişiklik, denetlenen süreç ne olursa olsun mutlaka 3 hususa bakacak oluşumuz: denetlenen birimin kvkk-bilgi güvenliğine uyumu ile dezavantajlı kişilere uyumluluğunun ele alınması ve internet sayfasının değerlendirilmesi.. yani taşınır da denetlesek ekders de bunlara bakacağız.. 

şimdi bazıları çıkıp bu yanlış kardeşim.. süreçse sürece bak, çek git diyebilir.. ama yooo.. artık bunlar eskidi günlük.. artık "hattı müdafaa değil sathı müdafaa var ve o satıh bütün kurumdur" anlayışına geçmenin zamanı geldi.. peki neden böyle bir yönelim içine girdik ki? rahat mı battı? hayır tabi ki de..  ilk evvela şu kvkk olayının sadece bilgi işlemin işi ve görevi olmadığı gerçeğinden hareket ettik.. her kim ve nerede yaşanıyorsa yaşansın😊 herkes bihakkın bu konunun icaplarını yerine getirmeli.. bilgi güvenliği de hakeza herkesin görevi.. ikinci olarak daha evvel yaptığımız bir denetimde internet sayfaları hususunda söyleyecek şeyler bulmuştuk.. internet sayfaları önemli; çünkü birimlerin dışa açılan yüzü.. paydaşlarla iletişim kurulacak ana kanal.. dolayısıyla güncel, doğru ve güvenilir olması gerekir.. son olarak birimlerin dezavantajlı kişiler için uygun hale getirilmesi bir insanlık görevi ve de kurumsal kaynakların doğru kullanılması anlamında önemli olduğundan bu bağlamda bir değerlendirme yapmayı da görev edindik.. 

bu üç kontrol alanının sadece idare katkı yapmayıp aynı zamanda iç denetçiler olarak bizlere de yepyeni ufaklar açacağını umuyorum.. bu sayede holistik bir bakış açısı kazanabileceğiz.. birimi ve giderek idareyi bir bütün halinde değerlendirme imkanı bu suretle gerçekleşebilecek.. düşün günlüğüm, bir birimde sadece satın almaya, taşınıra bakan bir denetçi için o birim taşınırdan ya da ihaleden ibaret olarak kalırken; bu belirttiğim hususları da içeren anlayış denetçiye çok daha bütüncül bir perspektif sunacaktır.. tüm bunları iç denetimin kabuğunu kırma çalışmaları olarak nitelendiriyorum.. ve artık trendler sadece dışardan gelmiyor.. güçlü, yerel ve “gerçek ihtiyaca” yönelik olarak içerden yankılanıyor.. entegre raporlama anlayışına ve bir süre sonra entegre denetim anlayışına doğru dönüşüm ve yolculuk sürüyor.. ve asıl olan yol zaten.. yol bazen, çıktığına insanı pişman ettiriyor, bazen umuda gark ediyor.. ve bazen de huzursuzluk kaynağı oluyor.. ama “menzile ulaşmanın” tek yolu da bu: yolda olmak..  Stefan Zweig’in dediği gibi:Belki de bizim gerçek yolumuz budur. Hüzünle geriye ve özlemle ileriye bakarak, huzuru arayarak ama daima huzursuzluk içinde olmamızdır.”






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

mesleğin adı

666 gölgesinde iç denetçi

#iyikiKIDDERvar