anket hakkında düşüncelerim

selam günlük.. anketler hakkında konuşmak istiyorum.. nedense bu nicel araştırma yöntemine pek inancım yok.. baştan savma doldurulmaları bunun birinci nedeni.. ve bu kaçınılmaz bi şey.. keza bir ara öyle çok anket geldi öyle çok anket geldi ki.. (bilimsel çalışmalar hariç) çoğunu anlamadan dinlemeden doldurup gönderdik.. maksat kutucuklar boş kalmasın, milletin işi görülsün deyu deyu.. gerçeklik epeyce bi saptı sanırsam.. konkav oldu.. iç bükeyimsi bir hal alıp türev alınabilir hale geldi.. 

başka bir neden hazırlanmasındaki amatörlük bence.. çok amatörce hazırlıyorlar anketleri.. ve bundan sahibin de azade değil.. "hatırlar mısın bilmem yıllar geçti üstünden" pardon bu ilhan iremin şarkısıydı.. hatırlar mısın bilmem evvelden iç denetim programı hazırlarkene anket yapıverirdik.. çok da bilimsel olmadan hani ya.. sonunda bir hoca (kim olduğunu biliyorum ama ispatlayamam) “yahu siz anket hazırlamayı pek bşlmiyorsunuz kanımca.. bizden yardım alın zaarr” mealinde cevap vermişti, açık uçlu soruya.. (açık uçlu soru da güzel bir tamlama hani ya.. severim bu kalıbı).. o vakit biz de azmü cezmü kast eyleyüp tövbe etmiştik denetim programı içün anket yapmaktan.. gerçi başka minvalde anketler yaptık gene amma.. onları daha bi bilimsel zemine oturtmaya çalıştık.. profesyonellerce hazırlanıp uygulanan ve geçerliği olan soru setleri aldık falan yani.. çalıştık annayacağın a günlük.. olduğumuz yerde kalmadık.. 

ya işte yine de bana uyduruk gibi geliyor anket işi..  mecra ve zamanından da kaynaklanıyor bu düşüncem.. misal sen anketi tam da notunu öğrenmek içün bilgisayarın karşısına geçen bir öğrenciye dayatırsan.. zamansızlığından mütevellit “hay ben senin anketinin..” diye hepsine "5 pekiyi" vererek yahut 0’ı işaretleyerek sabote eder o da.. öğrencilerin söylediğini duyduğum başka bir bağlam daha var ya.. o biraz daha tirajikomik.. bir hoca aktardı.. talebe karşısındakine “anketi işaretliyoz da noluyo ki.. hocalar kendine çekidüzen vermiyor” demiş.. dumur bir durum yani.. 

yani diyeceğim o ki anketler gelip geçer önemli olan sevgimiz be ya günlüğüm.. ama yine de anket yapacaksan bilimsel olmasına dikkat edeceksin, bu bir.. combach alfa mı dır t sayısı mıdır bunlarla güvenirlirliği ölçecekesin  bu iki.. en önemlisi de eğer bu bir memnuniyet anketi ise sonuçlara göre eylem planı hazırlayıp uygulayacaksın ki bu da üç ve dahi en önemlisi.. yoksa bi daha kimseden bir ciddiyet bekleyemezsin hakeza…





   

Yorumlar

  1. Anket sahibi, siz anketi doldurduktan sonra sizi tanımaz bir teşekkür bile etmez ya işte bu durumlar beni soğuttu anketlerden....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef bu durumla da karşılaşabiliyoruz..

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

mesleğin adı

666 gölgesinde iç denetçi

#iyikiKIDDERvar