efsane geri döndü muassebe denetmenliği

sevgili günlük geçen ay ilginç bişi oldu ve efsane meslek muassebe denetmenliği yeniden ihdas ediliverdi.. zate fazla gecikmeyeceği belliydi.. yani gider denetimini en iyi yapan bir unvanın daha fazla kapalı kalamayacağı (😀?!) ortadaydı.. orası öyle de.. şimdi kafamda çılgın sorular var günlük.. muassebe denetmenliği neden kaldırıldı.. kaldırıldıysa neden tekrar ihdas olundu.. bir ihtiyaca binaen  mi kaldırıldı acep.. 

yani.. 2006 yı hatırlıyorum.. tam denetimdeykene mantık değişmişti.. bundan böle raporlarda zimmet gibi şeyler oluverirse her teşekkülün merkezine ayrı bir yazı ile bildirmemiz gerekiyordu.. her kurumun iç denetçisi bu raporların gereğine göre işlem tesis edivereceklerdi.. ve mal sandıkları da sarfiyatta sadece 4 unsura bakıverecekler idi bundan kelli.. ötesine berise ilişmiyeceklerdi.. neyse bu essahlı bir dönüşümdü aslına bakarsan ki zate bunu bir şiir formatında bir duayen üstadımız kaleme almıştı (bkz. yıkılan çınar ile yetişen fidan adlı şiir).. 

iç denetim gelmişti o halde muassebe denetmenliği out oluyordu.. ve hatta off oluyordu.. ki zate bir sene sonra da uzmanlarla birleştirildiler ve efsane meslek toprağa verildi.. fakat her toprağa verilen ölmediği gibi her gezen de yaşamıyor olacağından ki takriben 15 sene sonra birden diriliverdi.. yeniden ihdas edildi.. bu eski meslektaşlar açısından sevindirici amma velakin yetersiz bir düzenleme idi.. keza doğal olarak muhasebat kontrolörleri de kurulmuşlardı ve yine ayrı ayrı unvanlardaydılar.. yani muadilleri vergi denetmenlerinin hes uzmanları, gel kont ve maliye müft. ile birleşmeleri gibi bir durum olmamıştı.. 

öte yandan takriben 100 kişi için bu düzenlemenin yapılmasının anlamı daha derin olmalıydı.. (ya da olmalı mıydı?) bu demekti ki yeni yardımcılar ve kontlar için stajerler alınacaktı.. o zaman bunlara denetim yaptırılması hedefleniyordu.. zaten muassebe denetmenlerinin kaldırılma gerekçesi ve dahi kurgusu yeni mali yapıya çok da uygun değildi.. yani hem iç denetçi iç kontrolü denetleyecek, soruşturma filan yapmayacak deyip hem de muassebe denetmenlerine varsa zimmet durumlarını her teşekkülün iç denetimine bildirin demek bence çok da örtüşen öyküler değildi.. 

peki şimdi ne olacak dediğini duyuyorum.. üstelik döselere farklı bir statü getirme çalışmalarının olduğu bir dönemde.. keza döseler muassebe denetmenlerinin doğal çalışma ortamlarıdır.. yani hem muassebe denetmenliğini ihdas edip hem döseleri kurumlara bağlamak ve bu şekilde muassebe denetmenlerinin muhtemel çalışma alanlarını daraltmak nasıl olacak.. bunun çook daha ötesinde bu eski mali düzene bir dönüş niteliğinde olmayacak mı yani bir paradigma değişikliği söz konusu olmayacak mı?..  

haa bana sorarsan il düzeyinde gerek yaptıkları denetimlerle, gerek soruşturma faaliyetleri ile ve gerekse de rehberlikleri ile muhteşem unvan olan muassebe denetmenliğine her daim iş çıkar ama mesele o değil.. mesele mali anlayışta bir dönüşüm mü yaşanılıyor tam da budur.. yaşayıp göreceğiz.. 

bunları bilmem ama günlük şunu söylemek istiyorum: keşke aramızdan ayrılan duayen üstatlar da unvanlarının geri geldiğini görebilselerdi.. kırgın ve küskün ayrıldılar kimi meslekten, kimi bu dünyadan😞.. 

son olarak her şeye rağmen tatlış, tontiş ve cefakar muassebe denetmenliğini selamlıyorum…  😚

 

                       

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

mesleğin adı

666 gölgesinde iç denetçi

#iyikiKIDDERvar