Şark Kurnazlığı Sendromu

hiç şunu düşündün mü günlük: işler vardır başkasının sırtına yıkılacak; ama değer eşit paylaşılacak.. yollar vardır yürünecek, aşılacak; ama sonda hep beraber olunacak..
bazıları vardır bal damlar; hayatı kovanı andırır.. ve ucuz aklıyla bunu kendinden bilir ve pay çıkarır.. minik beyinli serserilerin sorunudur bu.. durumu fark etmeyen nice zeka karşısında, kötünün iyiye karşı zaferidir.. ve günlüğüm, bunun en kötü biçimi karşına şark kurnazlığı olarak çıkar..
şark kurnazlığı; çalışmayı dışlayan, çıkarı içleyen; ahlakı –ya da sen etik mi diyorsun bilemedim, öyleyse etiği- durduğu sakat pozisyondan tanımlamaya uğraşan, şeytani zekalı (?!), bindiği dalı kestiğinden haberi olmayan ve ahmaklıkta sınır tanımayan insanların fayda-maliyet analizi demektir..
örnek vermek gerekirse.. bir yerde sıra mı var?.. normal olan sıraya girmek olabilir ama bir şark kurnazı için böyle bir şey bahis konusu bile olamaz.. utanmaz ve sefil biridir o.. ve tahmin edeceğin gibi öne geçmeye çalışır, kaynak yapar.. ve sonrada bunu ballandıra ballandıra anlatır.. “enayileri bir kaskallamışım” şeklinde..
ya da kurumda amir/patron bir iş verir.. bunu yapın der.. enayiler (?!) hemen üzerine düşeni yapar.. şark kurnazını sorarsan, o, nasıl olsa biri yapar mottosuyla başka işler peşindedir.. enayinin payına düşen iş bittikten sonra diyelim ki amir/patron şark kurnazına (ki usta bir şark kurnazı asla bu pozisyonda yani iş bölümü sonucunda kendine düşen işi yapmamış olarak yakalanmaz) hadi bakalım geri kalanını da sen yap der.. ama şark kurnazı böylesi bir mandepsiye basar mı?.. karizması kaldırmaz bi kerem.. 😋 çalışmamak onun kararkteridir.. napar peki.. napacak işi üstlenmiş gibi yapar ve bulduğu ilk fırsatta kendi işini enayiye plase eder.. keza sıcak iş el yakar hemen plase edilmelidir.. duydum günlük “ee bu durumda enayi ne yapar” diye soruyorsun.. napacak.. ya gidip amire/patrona “bu adam çalışmıyor” diyecek ya da paşa paşa işin geri kalanını da bitirecektir.. genelde ikincisi olur.. çünkü amir/patron sorun istemez.. onun için işin kim tarafından yapıldığı önemsizdir.. önemli olan yapılmasıdır..  özetle enayi gene enayidir.. şark kurnazı ise muzaffer bir kumandan edasıyla sırıtır..😁
ve genelde günlük şark kurnazlarının hep ulvi bir amaçları vardır.. öyle olunca da enayiler gibi süfli işleri yapmayı kendine yediremez.. eee öyle ya koskoca dava adamlarını, tek davası “ekmek davası” olanlarla aynı işi yapmaya hiç kimse zorlayamaz.. bulundukları pozisyonları da bir şeyi değiştirmez.. onlar şimdilik buradadırlar.. ve burada olmaları enayilerle aynı işi yapmayı asla ve kat’a iktiza ettirmez..
şark kurnazlığı kazandırır mı peki?.. kısa vadede evet.. ve hatta bireysel olarak -balık hafızalı insanlar çoğunluktaysa- uzun vadede de evet.. peki toplumsal olarak: dünyaya bakınız garp ve şark..

                 


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

666 gölgesinde iç denetçi

bulgular ormanında özü başına (beni denetim mezarlığına gömün bölümünden)

andrea corr